divendres, 27 de gener del 2017

Jugam per la Pau

Aprofitant que en uns dies es celebrarà el Dia de la Pau, aquí teniu un enllaç on hi trobareu propostes per tal de poder jugar per la Pau.  Es poden fer diferents activitats, com ara puzzles, sopes de lletres, cercar diferències, ...  Esperam que us agradi.

Sobretot està dirigit als més petits, però hi podeu jugar tots.  Anims!!


dimecres, 25 de gener del 2017

El puzzle dels apòstols

Els apòstols van compartir amb Jesús els darrers anys de la seva vida viatjant per tot Israel des de Galilea fins a Jerusalem.  Pere, Jaume, Joan, Mateu, ... són alguns dels 12 amics que Jesús va cridar a seguir-lo.

A continuació us proposam fer un puzzle sobre els apòstols.  A veure si el sabeu fer!!

dilluns, 23 de gener del 2017

L'elecció dels apòstols

Estem veient amb els alumnes de 4t que Jesús no va voler estar tot sol.  Després de fer-se batejar per Joan Baptista, Jesús es va retirar al desert durant 40 dies per pensar en la missió que Déu li havia encomanat:  "Anunciar el Regne de Déu".

Per aquest motiu es va rodejar de 12 amics, persones normals, ni més savis, ni més rics, ni diferents a la resta per tal que l'ajudessin en el viatge pel seu país i poder anunciar la Bona Nova.  Aquests amics haurien de continuar la seva tasca quan Jesús ja no hi fos.  Són els 12 apòstols.

Aquí teniu, en format còmic, com va ser segons els Evangelis l'elecció dels 12 apòstols.

divendres, 20 de gener del 2017

Què recordam el dia de la Pau


En Gandhi va néixer el 1869 a Porbandar, a l’India; i va morir dia 30 de gener de 1948.  No era massa bon estudiant i li va costar molt arribar a la universitat. Finalment va anar a estudiar dret a Anglaterra i va aprendre moltes coses de la cultura occidental i la nostra manera de viure; també va començar a llegir la bíblia, ja que a l’Índia el llibre sagrat que va estudiar era la Bhagavad-Gita.

En Gandhi deia:  ”No he de moure ni un dit per fer mal, però donaré la meva vida per defensar la justícia”.  Gandhi deia també que tots som iguals i que tots podem anar a les mateixes escoles, als mateixos trens, ...  A molta gent no li agradava que digués això i el tancaren a la presó per aquest fet, però no va callar mai i tampoc va fer mai mal a ningú.

A l’India molts pensen que hi gent que no mereix ser ni tan sols tocada, ”els intocables”, que és la classe social que fa les tasques que ningú vol fer.  Els fillets no poden anar a l’escola ni menjar mai amb els altres.  Gandhi deia que ningú és intocable.

Anys més tard hi va haver moltes baralles entre els hindús de religió hindú, que creuen en el déu Krsna, i els hindús de religió musulmana, que creuen en Al.là.  Gandhi va dir que deixaria de menjar mentre no hi hagués pau i quasi bé es va morir perquè va estar 40 dies sense menjar.  Finalment els qui no volien la pau el van matar el 30 de gener de 1948 per poder fer la guerra al seu país.

Passant els anys es va decidir celebrar el "Dia de la Pau" el dia de l'aniversari de la seva mort per retre-li homenatge.  Per aquest motiu dia 30 de gener celebrem el dia de la pau.

dimecres, 11 de gener del 2017

Què sabem de Sant Antoni?

Ara que tot just ha acabat Nadal i hem tornat a començar el ritme normal del curs, celebrarem a Menorca una festivitat ben especial i important.  Es tracta de la festa de Sant Antoni.

Per Sant Antoni es fan torrades de sobrassada i botifarró, surten els diables i es fan petits festers o foguerons, i també es beneeixen els animals.  Sant Antoni és el patró dels animals i a més el patró de Menorca, però per quin motiu?  Què en sabem d'aquest sant?

A continuació us presentam un enllaç on explicam breument la història d'aquest sant i proposam algunes activitats per comprovar que s'ha entès.  Només s'ha de descarregar i imprimir-ho.


dilluns, 9 de gener del 2017

Sant Antoni


Sant Antoni, va néixer a Egipte devers l’any 251. La seva família era més bé rica i de religió cristiana.  Antoni no va tenir massa sort i quan tenia devuit anys van morir els seus pares havent de cuidar de la seva germana petita.


Un dia estant a l’església va sentir un passatge de l’evangeli que deia:  "Si vols ser perfecte, ven tot el que tens i dóna-ho als pobres; després vine, segueix-me i tindràs un tresor al cel”.  Ell va pensar que si ho deia Jesús devia ser veritat i per això va decidir donar tot el que tenia als pobres, i va encomanar a una família que s’ocupés de la seva germana fins que fos gran.


Després Antoni va anar a viure al desert.  Feia feina amb les mans i dedicava molta estona a la pregària.  Poc a poc la seva fama va anar creixent perquè era molt bona persona i l’anava a visitar molta gent.  Va morir cap a l’any 356, dia 17 de gener, que per aquest motiu es dedica a la festivitat de Sant Antoni.


Sant Antoni és el patró de Menorca perquè quan van venir les tropes d'Alfons III i conqueriren Menorca era un 17 de gener, i com que eren cristians van pensar que Sant Antoni els havia ajudat.

Sabies que Sant Antoni és el patró dels animals?

A l’edat mitjana la gent es posava malalta quan menjava cereals contaminats per un fong; els malalts patien molt i els semblava que es cremaven per dintre (aquesta malaltia rebia el nom de foc de Sant Antoni).


Sant Antoni feia molts d’anys que era mort però tenia molts d’amics que volien seguir el seu exemple de bondat i viure com ell; aquests eren els monjos Antonians.  Quan aquests monjos van veure tanta gent que patia van decidir ajudar-los fent hospitals on els curaven d’aquesta malaltia amb una bona alimentació.  Per poder mantenir econòmicament els hospitals, els monjos sortien pels carrers amb una campaneta, un bastó i un porquet.  La gent quan sentia la campaneta sortia als carrers i donava als porquets les restes de menjar que tenien, i quan els porcs estaven ben grassos els rifaven a la plaça del poble i els diners que en treien eren per a l’hospital.


Per aquest motiu els artistes sempre representaven la figura de Sant Antoni amb un porquet.  Anys més tard la gent va pensar que anaven amb els porquets perquè sant Antoni era molt amic dels animals i el feren el seu patró.