dilluns, 20 de març del 2017

Qüestionari sobre la Passió

La Setmana Santa és el moment de l'any més important per als cristians que culmina amb la gran festa de la Pasqua.  Durant la Setmana Santa anam recordant els darrers dies de la vida de Jesús a Jerusalem en companyia dels seus amics.  Des de la seva arribada triomfal a la ciutat, el darrer sopar amb els apòstols, el camí de la creu, ... fins a la seva mort en creu, l'enterrament al sepulcre i la resurrecció el diumenge matí són moments que coneixem ja de sobres.  

Però per si de cas hi ha algun episodi que no esteu segurs, o que ja no recordau prou bé, us proposam realitzar aquest qüestionari bastant complert sobre la Setmana Santa i Pasqua.  Cada pregunta duu associat una cita bíblica on podreu trobar la resposta.  Així que només heu de descarregar-vos l'arxiu i podeu treballar sobre ell mateix.  Esperam que us serveixi per recordar molt millor aquests darrers moments de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús.

divendres, 17 de març del 2017

La Pasqua jueva i cristiana

Durant els darrers dies, i dins el tema del calendari litúrgic, estem veient amb els alumnes de 5è que la festa de la Pasqua no és una festa d'origen cristià.  La Pasqua té els seus orígens a l'època de Moisès quan aconsegueix alliberar el poble d'Israel de l'esclavitud.  Després de molt de patiment, Déu envia 10 plagues per convèncer al faraó que deixi partir al poble d'Israel.  Després de la darrera plaga, el faraó deixa marxar a Moisès i el seu poble.  Era un vespre de lluna plena durant la primavera.  Per aquest motiu van decidir que cada any, el diumenge posterior a la primera lluna plena de primavera celebrarien la festa de la Pasqua, que significa "el pas del Senyor".

Uns 1000 anys després, mentre Jesús era a Jerusalem amb els seus amics per celebrar la festa de la Pasqua, com tot bon jueu, és apressat, torturat, mort i al cap de 3 dies va ressuscitar.  Aquesta coincidència fa que mentre els jueus celebren la seva Pasqua, els cristians celebram la resurrecció de Jesús.

A continuació us proposam una activitat per conèixer un poc més les diferències entre la Pasqua jueva i la cristiana; primer hi trobareu una breu descripció dels orígens de la pasqua, del seu significat i dels seus rituals i posteriorment hi ha un qüestionari per contestar.  Us ho podeu descarregar i treballar directament a l'arxiu.  Esperam que us sigui d'utilitat!!

dilluns, 13 de març del 2017

El Baptisme de Jesús

Quan Jesús tenia uns 30 anys es va dirigir al riu Jordà on el seu cosí, Joan Baptista, batiava a la gent.  Aquest gest era un gest de conversió, un gest amb el qual s'indicava que es volia començar de nou.  L'aigua és signe de vida.  Sense aigua la vida no seria possible.

Per aquest motiu Jesús elegeix aquest símbol.  Vol fer un canvi a la seva vida; vol deixar de ser Jesús fill de Josep i Maria, i vesí de Natzaret, per a convertir-se en Jesús, el fill de Déu, que ha vingut al món per salvar-nos.  Quan Joan batia a Jesús, ens conta l'Evangeli que Déu des del cel diu que aquell home és el Messies que estaven esperant.

Aquest és un episodi que marca l'inici de la Quaresma i ens mostra el significat del baptisme per als cristians.  A continuació us proposam aquestes activitats per acabar de conèixer l'episodi sobre el Baptisme de Jesús.


dilluns, 6 de març del 2017

Pasapalabra sobre la Quaresma

Com ja portam uns quants dies parlant amb els al·lots i al·lotes sobre què és la Quaresma, hem trobat aquesta aplicació que ens permetrà conèixer de què ens recordam.  

Quan comença, quan acaba, color, què recordam, ...  són preguntes que ens aniran fent per mitjà d'un joc que és molt conegut de la televisió.  Es tracta del famós programa "Pasapalabra" i el seu roscó de lletres.  Aquí no hi ha un pot amb diners, però és igual d'entretingut i divertit.  Us animau a fer-lo?


dijous, 2 de març del 2017

Fes la teva s'àvia Corema

Ja hem començat la Quaresma i per tant el temps de preparació que ens conduirà a Setmana Santa i Pasqua.  Són 7 setmanes que comencen el Dimecres de Cendra i culminen amb l'arribada de la Setmana Santa.

Una de les tradicions que més ens agraden, tant als petits com als no tan petits, és la d'elaborar la nostra pròpia s'àvia Corema.  Una vella lletja, amb un rosari, un bacallà a les mans i amb unes graelles i setrill.  I, sobretot i molt important, amb set peus que anirem llevant successivament un cada setmana fins que no en quedi cap.

Aquí us deixam un model que hem trobat que va dibuixar en Marc Jesús ja fa alguns anys.  El podeu descarregar, ben pintar i penjar a la cuina de casa i així dureu el compte enrere d'aquesta Quaresma.  Pensau a llevar-li un peu cada divendres!!!