Personatges

Sant Pere


També conegut com Simó va néixer a la regió de Galilea, morint a Roma entre els anys 64-67. Va ser apòstol de Jesús i primer cap de l'Església.  Era pescador del mar de Galilea, fins que va deixar casa seva per unir-se al grup dels deixebles de Jesús com el seu propi germà Andreu i els dos fills de Zebedeu, Jaume i Joan.

Sant Pere no tenia estudis, però aviat es va distingir per la seva forta personalitat i la seva proximitat al mestre.  Pere és senzill, generós i impulsiu i Jesús, per la seva banda, mostra per Simó una predilecció que queda patent en la participació de Pere en molts dels episodis més íntims de Jesús, juntament amb Jaume i Joan.  El sobrenom de Pere li va posar Jesús al destacar el seu caràcter tan fort com una pedra.

Sant Pere va tenir també moments de debilitat.  Segons el relat evangèlic de la passió, Sant Pere va negar fins a tres vegades conèixer Jesús la nit en que aquest va ser arrestat i ajusticiat.  Però penedit d'aquest fet, la seva fe ja no va tornar flaquejar i, després de la crucifixió i resurrecció de Jesús, va ser privilegiat amb una de les primeres aparicions de Jesús i es va dedicar a propagar els seus ensenyaments a tothom sense distinció.  Després de la mort de Jesús es va convertir en el líder indiscutible dels apòstols, havent de fugir finalment de Jerusalem i dirigint-se a Roma on va acabar sent apressat i crucificat. Ramon Llull

Ramon Llull va néixer a Palma de Mallorca el 1232 i va morir a Tunis el 1316.  Va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner que va ser conegut per la seva extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab.  Destaca per la seva producció literària en llengua catalana i és considerat el primer autor que fa servir una llengua vulgar per fer arribar millor a la gent els seus coneixements.

Ramon Llull havia estat un cortesà de vida mundana fins que va realitzar una transformació religiosa quan tenia 30 anys, a partir de la qual va dedicar la seva vida a l'ensenyament del missatge cristià, especialment entre els jueus i musulmans, i a incorporar els poders polítics i religiosos cristians en un pla missioner destinat a la conversió dels infidels.  Per assolir els seus propòsits va dedicar gran part de la seva vida a viatjar, per difondre el seu missatge i posar-lo a prova. 

Llull creà un sistema filosòfic que denominà l'Ars, que integrava en un tot coherent la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l'ordre social.  De la seva extensa producció literària es conserven 240 obres, d'entre les quals es poden destacar:  Llibre de contemplació en Déu, Romanç d'Evast e Blanquerna, Llibre de les Meravelles, lo Desconhort, l'Arbre de la Ciència o el Llibre de les bèstiesEl Papa Francesc

Jorge Mario Bergoglio va néixer a Buenos Aires (Argentina) dia 17 de desembre de 1936.  És el 266è i actual papa de l'Església catòlica.  Després de la renúncia de Benet XVI al pontificat, va ser triat el 13 de març de 2013 a la cinquena votació efectuada durant el segon dia de cónclave.  Un cop elegit va manifestar la seva voluntat de ser conegut com a Francesc en honor a sant Francesc d'Assís.  Bergoglio és el primer papa jesuïta i el primer pontífex originari d'Amèrica.

Es va diplomar com a tècnic químic i posteriorment va llicenciar-se en humanitats, filosofia i teologia, ordenant-se sacerdot en 1969.  Formant part de la Companyia de Jesús des de 1958 ha exercit com a professor en diversos col·legis, instituts, seminaris i fins i tot la universitat.  El 1992 és nombrat bisbe de Buenos Aires essent cada vegada més popular a Amèrica Llatina.  El 2001 el papa Joan Pau II el nombra cardenal; davant aquest nomenament té un gest cap als més desfavorits de la seva ciutat convidant als seus coneguts que no l'acompanyin a Roma a celebrar el nomenament i que els diners que s'anaven a gastar en el viatge ho dediquessin als pobres.

Autor de diversos llibres com "Meditaciones para religiosos", "Reflexiones sobre la vida apostólica" o "Reflexiones de esperanza".  En els pocs anys que porta de pontificat segueix protagonitzant nombrosos gestos dirigits als més pobres i manté un ferm compromís de diàleg amb persones de diferents orígens i credos.  També ha mostrat diferents gestos de senzillesa com la decisió de viure a la Residència de Santa Marta junt amb altres religiosos i religioses en lloc de viure al Palau Apostòlic Vaticà.

Amb aquesta nova pestanya del blog volem donar a conèixer diferents personatges que han estat rellevants en algun moment de la història de la Humanitat.  Molts d'ells són personatges dels quals parlam a classe de Religió.  Des d'Abraham al Papa Francesc, passant per Jesús i els apòstols, Maria, Teresa de Calcuta, Nelson Mandela, ...  tots poden tenir cabuda en aquest apartat.  La idea és oferir una breu ressenya sobre els personatges que aniran sortint per tal de sebre un poc més sobre ells.  Esperam que sigui del vostre interès.