dilluns, 9 de gener del 2017

Sant Antoni


Sant Antoni, va néixer a Egipte devers l’any 251. La seva família era més bé rica i de religió cristiana.  Antoni no va tenir massa sort i quan tenia devuit anys van morir els seus pares havent de cuidar de la seva germana petita.


Un dia estant a l’església va sentir un passatge de l’evangeli que deia:  "Si vols ser perfecte, ven tot el que tens i dóna-ho als pobres; després vine, segueix-me i tindràs un tresor al cel”.  Ell va pensar que si ho deia Jesús devia ser veritat i per això va decidir donar tot el que tenia als pobres, i va encomanar a una família que s’ocupés de la seva germana fins que fos gran.


Després Antoni va anar a viure al desert.  Feia feina amb les mans i dedicava molta estona a la pregària.  Poc a poc la seva fama va anar creixent perquè era molt bona persona i l’anava a visitar molta gent.  Va morir cap a l’any 356, dia 17 de gener, que per aquest motiu es dedica a la festivitat de Sant Antoni.


Sant Antoni és el patró de Menorca perquè quan van venir les tropes d'Alfons III i conqueriren Menorca era un 17 de gener, i com que eren cristians van pensar que Sant Antoni els havia ajudat.

Sabies que Sant Antoni és el patró dels animals?

A l’edat mitjana la gent es posava malalta quan menjava cereals contaminats per un fong; els malalts patien molt i els semblava que es cremaven per dintre (aquesta malaltia rebia el nom de foc de Sant Antoni).


Sant Antoni feia molts d’anys que era mort però tenia molts d’amics que volien seguir el seu exemple de bondat i viure com ell; aquests eren els monjos Antonians.  Quan aquests monjos van veure tanta gent que patia van decidir ajudar-los fent hospitals on els curaven d’aquesta malaltia amb una bona alimentació.  Per poder mantenir econòmicament els hospitals, els monjos sortien pels carrers amb una campaneta, un bastó i un porquet.  La gent quan sentia la campaneta sortia als carrers i donava als porquets les restes de menjar que tenien, i quan els porcs estaven ben grassos els rifaven a la plaça del poble i els diners que en treien eren per a l’hospital.


Per aquest motiu els artistes sempre representaven la figura de Sant Antoni amb un porquet.  Anys més tard la gent va pensar que anaven amb els porquets perquè sant Antoni era molt amic dels animals i el feren el seu patró.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada