diumenge, 26 de febrer del 2017

S'àvia Corema

S'àvia Corema és un personatge molt popular a Menorca que serveix per comptar les set setmanes que dura la Quaresma, que és el període de temps que hi ha entre Carnaval i Pasqua.  Normalment es representa amb una vella lletja que té set peus, on cada peu simbolitza una setmana.  

A mesura que van passant les setmanes es van eliminant els peus; normalment s'eliminen els peus els divendres.  Aquesta època de l'any comença el "Dimecres de cendra", que és just l'endemà de Carnaval, i acaba el Dijous Sant.

Antigament la Quaresma suposava un període d'abstinència on no hi havia espai per als luxes i per tant es presenta com una època trista, lletja i mala de passar.  S'àvia Corema sol dur a les mans un rosari per resar, que a més és un símbol cristià, unes graelles, ja que el menjar serà a la planxa, res de salses ni fritures, menjant sobretot bacallà amb un poc d'oli acompanyat de fruites i verdures.  

Tradicionalment era costum no menjar carn durant la Quaresma.  Avui en dia hi ha gent que encara manté el costum de no menjar carn els divendres de Quaresma, i d'altres ho fan al llarg de tots els divendres de l'any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada